Intercanvis

Grup Eirene organitza anualment projectes d’intercanvi de movilitat entre joves de Santa Coloma de Gramenet i, actualment, joves dels Balcans, Polònia i Alemanya. Els projectes que s’han realitzat fins ara consisteixen en un intercanvi bilateral de dues fases. En la primera, els joves dels altres països vénen al municipi català per, durant una setmana, compartir l’experiència de conèixer la cultura, tradicions, història i formes de vida, i per realitzar les activitats que els joves catalans han preparat, amb l’eix vertebral de la cultura de la pau. En la segona fase, són els joves catalans els que viatgen fins al país escollit per a l’intercanvi.

L’avaluació i l’anàlisi dels projectes anteriors constata que l’experiència amb els joves ha estat molt satisfactòria. Els aprenentatges adquirits sobre ambdues ciutats i la seva història, així com sobre cultura de pau, ressolució de conflictes i memòria històrica, el contacte amb una altra cultura i la necessitat d’obrir-se a persones amb una llengua, creences i formes de vida diferents, han resultat molt enriquidors per als joves i els han ajudat a desenvolupar recursos i noves expectatives per a la seva vida.

L’intercanvi compta amb el suport del programa europeu per a la mobilitat juvenil ERASMUS+, així com del Departament de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Descarregueu-vos el fulletó informatiu: Intercanvis Grup Eirene

ELS OBJECTIUS DEL PROJECTE

Objectiu principal

Establir relacions amb joves d’un altre país, conèixer la seva cultura, tradicions, història, forma de vida i preocupacions, compartint experiències, coneixements i inquietuds, i contrastant-les amb les pròpies per obrir-se socialment, culturalment i interiorment, i així possibilitar trencar amb prejudicis i estereotips.

Objectius específics

 •  Conèixer aspectes socials, polítics i històrics dels països que conformen els Balcans i els altres països amb els que es desenvolupa l’intercanvi, així com també del nostre propi país.
 • Impulsar valors de respecte, empatia i cooperació internacional entres els joves participants.
 • Incidir en la comunicació social com a eina per a la transformació social a través del treball de la pau, la justícia social i els drets humans.
 • Establir llaços d’amistat entre els dos grups de joves i aprendre competències emocionals, relacionals, socials i morals amb joves d’altres cultures i formes de vida.

FORMACIÓ PRÈVIA A L’INTERCANVI

Els joves de Santa Coloma reben una formació prèvia sobre els diversos aspectes que es treballen durant l’intercanvi: la guerra de Iugoslàvia i la situació actual, processos de pau, tallers sobre drets humans i justícia social, i tallers culturals sobre Bòsnia-Herzegovina i Kosovo, així com també informació específica sobre la temàtica del projecte que es realitzarà i el país de destinació. A més, aquesta formació es complementa amb la preparació del projecte i de les activitats que es realitzaran durant la setmana de l’intercanvi en si, a saber: materials necessaris (pressupost i compra de materials), preparació dels espais on es duran a terme les activitats, planificació dels trasllats interns durant la setmana, etc. La formació consta de dues etapes: una prèvia a la vinguda dels joves dels països de l’intercanvi i una segona abans de l’anada dels joves de Santa Coloma cap als país de destí.

Objetius de la formació dels joves de Santa Coloma Gramenet

 • Conèixer les diferents cultures: dansa, música, història, llenguatge,  festes nacionals, cuina, etc.
 • Promoure la vinculació, la cohesió i el coneixement del grup.
 • Incidir en la comunicació social com a eina per a transformar la societat i promoure la pau, els DDHH i la justícia social.
 • Conèixer els esdeveniments recents per a la comprensió de la situació dels diferents països.
 • Dotar d’eines els participants per crear el propi projecte d’intercanvi i per desenvolupar una autonomia que els permeti crear projectes propis.

La formació es duu a terme al Centre de Recursos per a Joves Mas Fonollar de Santa Coloma de Gramenet.

ACTIVITATS REALITZADES DURANT L’INTERCANVI

 • Promoció de la vinculació, la cohesió i el coneixement del grup a través de dinàmiques per trencar el gel al començament de cada dia.
 • Activitats específiques amb les que es treballen valors, drets humans, la pau i la resolució de conflictes des de microaccions.
 • Xerrades i ponències d’experts sobre les matèries que tracti el projecte.
 • Creació d’accions artístiques (performances, murals, rues…) que es realitzen en espais públics del municipi.
 • Visites guiades al municipi per conèixer la història i els llocs més emblemàtics.
 • Activitats relacionades amb dates assenyalades al municipi (festa major, jornades de cooperació i pau, diades nacionals, etc.)

PROJECTES REALITZATS I EN DESENVOLUPAMENT

 Memòria històrica. Santa Coloma, setembre de 2014; Sarajevo, març de 2015.

Drets humans. Santa Coloma, setembre de 2015; Sarajevo, març de 2016.

Activistes per la pau. Santa Coloma, setembre de 2016; Sarajevo, juliol de 2017.

Integració social. Pristina, febrer de 2017; Porto, setembre de 2017.

Inclusió de joves amb menys oportunitats. Sarajevo, setembre 2017.

Empoderament dels joves de Polònia i Espanya per la memòria històrica. Wroclaw, Breslàvia, Octubre 2017.

Cooperació cultural i processos d’intercanvi artístic internacional per a la transformació social. Santa Coloma, desembre 2017.

Intercanvi de joves per al foment de la inclusió, la interculturalitat i la multiculturalitat. Novi Sad, Sèrbia, març 2019; Santa Coloma, desembre 2019.

Gelem. Setembre, 2019.

 

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: